Храни, забранени за бременни и кърмачки

Бременната жена трябва да се грижи не само за своето здраве, но и това на бебето. Ето защо е важно да подбирате правилните за бременността и кърмаческия период храни, полезни за вас и бебето.

Храни, забранени за бременни и кърмачки
Ще ви се наложи да се откажете от много вредни за периода както на бременносттa, така и по време на кърмене храни. Ето някои от тях:
  • На първо място е алкохолът. Забравете за всякакъв, дори и в малки количества, алкохол, въпреки, че се твърди, че чаша бира няма да навреди нито на бременната жена, нито на кърмачката, нито на бебето. Алкохолът може да попречи на правилното развитие на плода и да доведе до различни вродени заболявания.
  • Съвсем естествено и кофеиновите напитки спадат към вредните за бременността и кърменето.
  • Избягвайте зХрани, забранени за бременни и кърмачкиахарина по време на бременността, тъй като има вероятност да се натрупат прекалено големи количества изкуствени подсладители в организма на бебето, които трудно се пречистват и преработват.
  • Морските дарове с високо съдържание на живак могат да окажат негативно влияние върху развитието на нервната система на плода. Това обаче не означава да се откажете напълно от морската храна, а просто да я консумирате в умерени количеств и да избягвате най-вече мидите..
  • Меките и екзотични сирена, някои видове месо, мляко и сокове, които не са пастьоризирани, могат да са заразени с бактерии и да предизвикат натравяне, наречено листериоза, което може да увреди плода и да причини спонтанен аборт.
  • Избягвайте ГМО плодове и зеленчуци, полуфабрикати и въобще храни, които съдържат много Е-та и съставки, които се затруднявате да прочетете.
  • И винаги проверявайте срока на годност на храните, които купувате.
  • Когато приготвяте яйца или месо, трябва задължително да ги подлагате на достатъчно продължителна термична обработка с цел предотвратяване на заболявания като салмонела и токсоплазмоза. Поради същата причина винаги измивайте много добре всички храни, които консумирате. Яйцата трябва да са твърдо сварени, а месото добре изпечено.
13.06.2011/Ели Йорданова