Секцио – не му се плаши


Предстои ви раждане. Поради една или друга причина ще е секцио. Не се плашете, а прочетете какво точно ви очаква и се успокойте – скоро вашето бебче ще е с вас и ще ви радва. А факт е, че усмихне ли се то – всичко се забравя.

Кога се налага раждане секцио?

В някои случаи се налага раждане секцио и то се планира по-отрано. Обикновено се прави 5-10 дена преди термин, за да се избегне междувременно започване на раждането, а същевременно плодът да е достатъчно зрял. Най-честите причини са едър плод, диабет или друго заболяване на майката. В редки случаи се налага и по-ранно изваждане на бебето – по решение на лекаря-гинеколог.

В някои случаи, обаче, секцио не е планирано – ако в процеса на раждане екипът прецени по една или друга причина може да се премине и към цезарово сечение. Най-често причината е недостатъчно разкритие.

При планираното секцио сценарият, по който ще протече всичко е следният.

От предната вечер ще ви дадат хапче, ще ви помолят да не ядете и да не пиете повече нищо. Ще ви подготвят за раждането с обръсване. На сутринта се прави клизма. Последните две процедури не са толкова неприятни, колкото си мислим предварително и са задължителни и при нормално раждане.

На сутринта ще ви заведат до залата за операцията. Ще сте само по нощница и чехли. Можете да носите и малка чантичка със себе си с най-важните си неща, но тя ще остане извън операционната.

В операционната ще легнете по гръб, с ръце в страни, за да ви сложат абокат и системи. Ще ви сложат и катетър. Поставянето му може да е съвсем леко неприятно.

След това ще ви сложат анестезия. В най-честия случай това са епидурална или спинална. Поставя се в гръбначния стълб. Анестезиологът и анестезиологичната сестра ще ви поставят в специална поза – на една страна, с присвити силно към главата колене. После ще ви предупредят и ще поставят с инжекция упойката. Поставянето на инжекцията наподобява много убождането от комар. При самото поставяне не бива да мърдате въобще. Сестрата ще ви помогне да стоите неподвижна, докато лекарят поставя инжекцията. След това ще ви поставят да легнете по гръб, ще сложат кислородна маска, ще ви попитат за състоянието ви. Скоро започва да действа упойката. Усещате първоначално, че краката ви се стоплят и стават тежки. Скоро топлината минава нагоре по тях и скоро не ги усещате въобще. Упойката стига до гърдите. За да провери дали е стигнала догоре анестезиологът ще опита дали реагирате на различни места по тялото. През цялото време продължавате да сте на системи.

Скоро идва и екипът, който ще осъществи операцията. Това са няколко лекари и сестри. Поставят преграда от чаршаф пред вас (на нивото на гърдите) преди началото на операцията. Не усещате нищо. Но сте напълно в съзнание, можете да говорите и очаквате всеки миг появата на бебчо.

Ще ви направят малък хоризонтален разрез в долната част на корема – приблизително на нивото на триъгълника. В редки случаи, при специални показания, се прави вертикален разрез.

Веднага след началото на операцията – до 5 минути бебето е извадено. Ще чуете звуци и скоро проплакването – така дългоочаквано. Ето че вашето бебе вече е родено! Почти веднага ще ви го покажат – това е един наистина незабравим миг. Можете да му се порадвате, а след това го отнасят, за да се заеме втори екип с грижите по бебето. След малко ще ви съобщят и колко тежи и колко сантиметра е новороденото. Екипът лекари и сестри при вас продължават работа. Общо операцията трае около 40-50 минути, в редки случаи – повече.

След приключването на операцията ще бъдете пренесена на подвижно легло и с него – в реанимация. Евентуално ще можете да се видите със своя съпруг, да видите за минутка отново бебето. И от умора най-вероятно ще поспите.

След няколко часа анестезията ще започне да намалява действието си. Най-вероятно ще се появи болка. Възможно е да ви дадат друго болкоуспокоително – най-често като свещичка в ануса.

При всички случаи, въпреки болката, е добре да започнете да се раздвижвате рано – около 8-10 часа след операцията. Макар това да е доста трудно, поради болката, добре е поне да опитате да станете от леглото. Същевременно ще сте още на катетър до около 24 часа след операцията. На следващата сутрин в реанимация ще го махнат и ще ви направят тоалет. Ще дойде и рехабилитатор, за да ви помогне с първите движения из стаята. По-късно, по преценка на екипа – ще ви отведат в отделението, където ще видите отново своето бебе!

Добре е да направите опит и да го слагате на гърда за кърмене още при първите ви срещи, дори и да ви е трудно поради болките от операцията.

Възстановяването след секцио не е лесно, но отминава. Всеки следващ ден ще се чувствате по-добре и по-добре. До 5-6 дена вече почти няма да ви боли и ще слизате от леглото и движите без проблеми. Конците се махат по преценка на лекаря на 6-тия до 8-мия ден.

По-сериозна гимнастика за корема ще можете да правите след около месец. Тогава ще можете да поставяте и по-стегнато бельо за прибиране на корема.

Като цяло до месец след операцията ще сте забравила за всичко, което е минало, а радостта от общуването с малкото същество до вас ще компенсира всичко!